In hun tweede kalender jaar zijn de jonge Scholeksters nog niet klaar voor de strijd om een partner en een broedterritorium. Ze moeten eerst nog leren om voldoende voedsel te vinden. Het goed leren openen van schelpdieren zoals mossels kan wel een paar jaar duren. De jonge Scholeksters blijven daarom overzomeren in het overwinteringsgebied, de Waddenzee of de Delta. In de zomermaanden zijn ze goed te herkennen aan de donkere snavelpunt, bruine ogen, grijze poten en witte keelband. Volwassen vogels hebben alleen ’s winters een witte keelband. Vaak is het verenkleed van de tweede kalenderjaars ook erg versleten in de zomer.
Anneke Zeinstra is met overmacht de winnaar van deze challenge (zie tabel). Ze zag in totaal 24 tweede kalenderjaars. Ze las daarvoor 860 Scholeksters af. Harry Horn zag bijna de helft minder (14), maar las daarvoor slechts 88 Scholeksters af. Wim Tijsen is een goede derde met 12 tweede kalenderjaars op 269 aflezingen.
Er zijn veel Scholeksters afgelezen langs de kust, maar ook in het binnenland werden de nodige Scholeksters afgelezen (zie figuur). Aan de figuur is niet te zien of daar ook Scholeksters in hun tweede kalenderjaar tussen zaten.
Laatste nieuws
08-12-2024
Scholeksters wennen aan verstoring
04-11-2024
Aanmelden Scholeksterweekend 31 januari – 2 februari 2025
04-07-2024
Scholekster weekend #14 in 2025
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief verschijnt 4x per jaar